Analyse check-in technieken
PCT = Pressure cooker team
Een PCT heeft gekeken naar verschillende technieken die geschikt zijn om flexplekken/werknemers in kaart te brengen binnen Greenhouse. Ze hebben onderzoek gedaan naar GPS-tracking, Ultrasound Tracking, Infrarood Tracking, RFID-tracking, Wifi-Tracking, en iBeacons en Bluetooth.
De criteria waar aan de techniek moet voldoen zijn:
- Bureau specifiek: De techniek moet bureau specifiek kunnen meten zodat er bijgehouden kan worden welke bureaus vrij zijn.
- Kosten efficiënt: Er is vanuit Greenhouse geen exact budget gegeven maar het moet natuurlijk wel binnen een redelijk bedrag vallen.
- Eigenstroom voorziening: Als de techniek vereist dat het op elk bureau geplaatst moet worden mag deze geen stopcontact in beslag nemen vanwege het tekort aan stopcontacten bij de bureaus.
De volgende technieken zijn niet te gebruiken vanwege:
- GPS: GPS werkt niet binnen gebouwen. De signalen zijn te zwak om door muren en vloeren heen te gaan.
- Ultrasound: ultrasound signalen worden verstoord door objecten in de werkruimte.
- Wifi: wifisignalen gaan door de vloeren heen waardoor er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen de verdiepingen.
- Infrarood: Infrarood kan een persoon detecteren maar geen bureaus.
Naast deze technieken zijn er nog andere technieken namelijk: RFID, NFC, en iBeacons en Bluetooth. Hieronder lees je de aanvullende informatie die ik heb gevonden als aanvulling op het onderzoek van een PCT. Het onderzoek van de PCT kan je hier lezen.
RFID
RFID staat voor Radio Frequency Identification. RFID-tags zijn geschikt voor korte afstanden (2 á 3 cm) en lange afstanden tot 10 meter afhankelijk van welke type RFID-tag je kiest. De RFID-tags die binnen de bruikbare categorie vallen voor dit project (korte afstand communicatie) zullen geen stroomvoorziening nodig hebben. RFID wordt voornamelijk gebruikt voor het traceren van goederen, tijdregistratie en realtime crowd management.
Volgens het onderzoek van een PCT zouden RFID-tags elkaar verstoren wanneer veel van deze tags aanwezig zijn, een zogenaamde Tag collision. Dit gebeurt omdat de Tag reader te veel tags tegelijk ziet en daardoor deze niet kan uitlezen. Echter zijn er verschillende soorten tag readers en zou het in de praktijk geen probleem hoeven zijn. Bij het gebruik van RFID zou je het beste een incheck systeem kunnen gebruiken. Een nadeel van RFID is dat je op elke tafel een aparte tag reader moet hebben. Deze reader zou dan ook verbonden moeten zijn met het internet en aan stroom.
iBeacons
Een ander optie zijn iBeacons deze verbinden via Bluetooth. Een PCT heeft iBeacons als beste optie gekozen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van kleine bluetoothreaders die de Bluetooth signalen van bijvoorbeeld je laptop kunnen uitlezen. Hiermee zou je in zones kunnen werken maar niet bureau specifiek, daarvoor is het te onnauwkeurig. Andere nadelen hiervan zijn bijvoorbeeld dat de iBeacons op batterijen werken en deze dus vervangen moeten worden daarbij kosten de iBeacons ongeveer 25 euro per stuk. Als laatste kunnen de iBeacons wanneer ze te dicht bij elkaar staan elkaars signaal verstoren.
NFC
NFC-tags zijn geschikt voor korte afstand communicatie van z’n 2 á 3 centimeter. NFC heeft geen eigen stroomvoorziening nodig doordat deze energie van de NFC-lezer krijgt. NFC wordt voornamelijk gebruikt voor toepassingen zoals toegangscontrole, paspoorten en pinnen. Op een NFC-tag kan je informatie opslaan zoals bijvoorbeeld een URL. Wanneer een NFC-reader (meeste telefoons) contact maakt wordt de link geopend op je telefoon. In plaats van op elke tafel dus een reader te plaatsen (zoals bij de RFID nodig is) kan je een kleine NFC-sticker plaatsen die wordt uitgelezen door een telefoon. Voor telefoons die geen NFC-reader hebben kunnen er bij de NFC-stickers QR-codes worden toegevoegd.
Techniek |
Bereik |
Nauwkeurigheid |
Kosten |
eigen stroom nodig? |
NFC/QR-code |
0-3cm |
tafel nauwkeurig |
~10 cent per sticker |
nee |
RFID |
0-10 meter |
tafel nauwkeurig |
~30 euro per reader |
ja |
iBeacons |
0-7 meter |
zone nauwkeurig |
~per iBeacon |
ja (batterijen) |
Conclusie
Uit dit onderzoek blijkt dat NFC-tags de beste optie zou zijn voor Greenhouse. Beide NFC en RFID-chips zijn goedkoop. Echter kan je met je telefoon alleen NFC uitlezen en geen RFID waardoor je voor RFID een aparte reader moet hebben. NFC-stickers hebben geen eigen stroomvoorziening nodig ook zijn ze makkelijk te vervangen. Daarbij kan je tafel nauwkeurig werken waardoor de informatie dus specifieker wordt. Hiermee kunnen we dus ook laten zien welke plekken nog vrij zijn. NFC voldoet dus aan alle criteria eisen.
Advies
Uit het onderzoek is gebleken dat de NFC-techniek als enige voldoet aan alle boven genoemde criteria eisen. Mijn advies is om NFC-stickers en QR-code gebruiken voor het incheck systeem.
Bronnen:
https://www.technischweekblad.nl/nieuws/sterkte-en-zwakte-van-rfid
https://www.atlasrfidstore.com/rfid-beginners-guide/
https://www.beaconstac.com/what-is-a-bluetooth-beacon
https://webuildapps.com/blog/nfc-wat-kan-je-ermee
https://medium.com/vandyhacks/how-we-designed-an-nfc-system-to-track-event-attendance-at-our-hackathon-dfa2cb49480d
https://www.dcp.nl/blog/rfid-programmeren-waar-moet-je-op-letten/